Klassikeren Le Mans

The classic Le MansDen som følger med på internasjonale gateløp, kjenner også godt til Le Mans, som er en klassiker innen bilsport på internasjonalt nivå. Løpet arrangeres på Circuit de la Sarthe, i nærheten av Le Mans. Le Mans er en liten by på landsbygda i Pays de la Loire, Nord-Vest for Paris.

De første gateløpene i området fant for første gang sted i 1923, og har blitt holdt regelmessig siden den gangen, med noen få unntak, i årene 1940 til 1948, da folk hadde andre ting å tenke på.

I utgangspunktet ble løpene holdt for å teste nye biler, og for å vise at de tålte store påkjenninger. Målet er å komme så langt som mulig i den lille sløyfa, i løpet av 24 timer i et strekk. Den første vinneren av løpet klarte å kjøre 2 200 kilometer i løpet av det gjeldende døgnet, noe som tilsvarer en gjennomsnittshastighet på 92 kilometer i timen. Femti år senere, i 1971, var den nye distanserekorden på 5 300 kilometer, eller en snittfart på 222 kilometer i timen.

Forholdene på banen er realistiske, og til daglige er banen faktisk en offentlig vei. Hele løypa er på 13 629 meter. Om du har lyst å mimre litt og se tilbake på hvilket preg Le Mans-løpet har satt på bilverdenen, så finnes det to filmer som dekker løpet. Den første er fra 1971, og heter Le Mans. Den er laget av Steve McQueen. Selv om det er en spillefilm, viser det det faktiske løpet i 1970.

Den samme realismen finner vi også i Michel Valliant, som er en spillefilm basert på en fransk tegneserie med det samme navnet. Her måtte førerne av filmbilene kvalifisere seg på samme vis som de andre deltagerne, og film-teamet måtte bygge to nye pits for å få lov til å være med. Derfor har vi i dag 50 startplasser, i stedet for de vanlige 48.

Leave a Reply