Hva er NASCAR

NASCARNASCAR er en forkortelse for den amerikanske organisasjonen, National Association for Stock Car Auto Racing. Dette er en av de mest populære bilsport-konkurransene i USA, og grunnen til dette er nok at det hele er organisert på et meget folkelig vis. I første omgang fordi det kjøres med “vanlige biler”, slik navnet Stock Car indikerer.

Forbundet organiserer over 1 500 løp i løpet av året, på mer enn 100 forskjellige baner, i 38 forskjellige delstater. Dertil finnes det også løp som organiseres i Canada og Mexico, så vel som at de har forsøkt seg i Japan og i Australia.

Begynnelse i Redneck-land

Av dannede amerikanere behandles sporten ofte med en viss forakt, også på grunn av sportens opphav, i fattige deler av det sørøstlige USA, så vel som fordi mange av tilskuerne fortsatt kommer fra arbeiderklassen. Likevel er sporten nummer to når det kommer til popularitet, like etter Amerikansk Fotball, i alle fall om vi måler antallet TV-tittere.

Sporten sendes også ut i hele verden via TV, og man kan i dag se NASCAR-løp i over 150 forskjellige land. Av de 20 mest sette amerikanske sportsarrangementene, stikker NASCAR av med 17 av plasseringene. Noen av de største banene har også plass til enorme mengder tilskuere, for å etterkomme populariteten. Den største arenaen tar 170 000 mennesker. En fjerdedel av statenes befolkning, eller 75 000 000 mennesker oppgir at de følger med på sporten.

Vanlige biler er forresten en overdrivelse

Når vi skriver at det kjøres med vanlige biler, er dette forresten en overdrivelse. I mesteparten av klassene brukes det beste og det dyreste utstyret som man kan få tak i. På samme måte som i toppsjiktet av Rally, legges det stor vekt på at bilene er utviklet vekk fra vanlige gatebiler, både av hensyn til sikkerheten, så vel som til bilenes ytelse.

Leave a Reply